Válasszon országot :
Visszahívjuk Önt!
Utas(ok) neve
Telefonszám
E-Mail
Visszahívás időpontja
Kérdése van? Kérjen visszahívást!
+36 1 951 9440Törökországról

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

      
Zászló
     

Kontinens:

  Európa, Ázsia

Hivatalos név:

  Török Köztársaság

Nemzeti mottó:

 
Yurtta sulh, cihanda sulh
(Béke a hazában, béke a világban)
Területe:   780 580 Km2
Népesség:   81 619 392 fő
Országkód:   +90
Főváros:   Ankara
Hivatalos nyelv:   török. A turistaközpontokban általában beszélnek angolul, németül vagy oroszul
Hivatalos pénz:   török líra (TRY)
1 líra = 100 kurus
1 líra = kb. 70 Ft (2017 november)
Időeltolódás:   +1 óra (télen +2)
Repülési idő:   2,5 óra
     

Kapcsolatok

 

Magyar Nagykövetség Törökországban

Macaristan Cumhuriyeti Büyükelciligi
Sancak Mahallesi, Layos Kosut Caddesi No.2.
Kahire Caddesi No. 30., 06550
Yildiz, Cankaya, ANKARA
 
Telefonszám:   +90 312 405 8060
Ügyelet:   +90 533 699 3694
Fax:   +90 312 405 8933
 

Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet
Kiss Gábor

E-mail:   mission.ank@mfa.gov.hu
Honlap:   ankara.mfa.gov.hu
 

Magyar Főkonzulátus Törökországban

Macaristan Başkonsolosluğu
Polat Ofis B Blok, İmrahor Cad. Yankı Sokak No: 27
Gürsel Mah., Kağıthane, 34400
İSTANBUL
 
Telefonszám:   +90 533 375 8715
Fax:   +90 212 317 9218
 

Főkonzul
Hendrich Balázs

Email:   mission.ist@mfa.gov.hu
Telefonszám:   +90 212 317 9214
Mobil:   +90 532 630 0194
 

Török Köztársaság Nagykövetsége Magyarországon

1062 Budapest, Andrássy út 123.
 
Telefonszám:   344 5002
E-mail:   budapest@turkishembassy.hu
Honlap:   www.budapeste.be.mfa.gov.tr
 

Fontos Telefonszámok

Tűzoltóság    110
Mentők    112
Közlekedési rendőrség    154
Rendőrség    155
Csendőrség   156
     

Beutazási feltételek Törökországba

 

Magyar állampolgárok turista célú beutazása esetén a vízum beszerzése nem szükséges. Törökországi belépés útlevéllel történik, így személyi igazolvánnyal magyar állampolgároknak nem lehet az országba belépni. Az útlevél lejárati dátuma nem haladhatja meg a 150 napot. Fontos, hogy mindig ellenőrizzük útlevelünk érvényességét utazási szándékunk előtt.

 

Nehéz ellenállni ennek a titokzatos keleti országnak, melynek gyönyörű strandjai, különleges természeti csodái  (mint például a Pamukkale-i "Gyapotvár" vagy a Kappadókia-i "Tündérkémények") nagy húzóerőt jelentenek a Törökországba látogatók számára. Kis-Ázsia ezen részének hosszú története egyidős az emberiség történelmével. Mai napig fejtörést okoz a történészek és régészek számára az a sokféle ókori kultúrából szármázó leletek megfejtése, melyeket a hetiták, a perzsák, a trójaiak és a rómaiak hagytak hátra. A mai Törökország  (780.000 km2 területen 80 millió lakos) két kontinensen helyezkedik el, melyet a Boszporusz szel ketté Isztambulban. Az „Anatólia” kifejezés arra a központi fekvésű fennsíkra vonatkozik, mely az ország belsejében terül el, magas dombok és hegyvonulatok ölelnek körbe. Az ország legmagasabb pontja az Ararát-hegy, csúcsa 5165 méter. Két tengerparti régiót különböztetünk meg, az Antalyait, ahol a homokos tengerpart hosszan nyúlik több, mint száz kilométeren keresztül és az Égei-tengernél lévő Bodrum környékit, ahol a különleges szépségű öblöket a fenyőkkel borított hegyek védelmezik. Ennek a csodálatos országnak jellegzetes hangulatot ad a napi ötször felcsendülő imára hívó hang, melyek a kimagasló minaretekből hallatszanak. Az ország lakosai zömében muszlim vallásúak eltérő szokásokkal, így  tartsuk tiszteletben a szokásbeli különbségeket. A bazárlátogatás alkalmával vegyük figyelembe, hogy ők az alkudozás után állapodnak meg a valódi vételárban, így ennek szellemében kezdjük meg a vásárlást. A hivatalos nyelv a  török, azonban a turisták által látogatott helyeken jól beszélnek angolul vagy németül.


Demográfiai adatok


A lakosság 99,8%-a iszlám vallású. Legtöbbjük a vallás szunnita ágához tartozik, de jelentős az alevi (sííta) muszlimok száma is. Kisebb ortodox (keleti keresztény), örmény ortodox (monofizita), izraelita, római katolikus és protestáns csoportok is jelen vannak. A lakosság kb. 70-75%-a török etnikumú, akik csak az ország hivatalos nyelvét, a törököt beszélik. A legjelentősebb kisebbség a kurdoké, akik az ország népességének körülbelül 20%-át alkotják, főleg az ország keleti területein, valamint a nagyobb városokban élnek. A további népcsoportok közé tartoznak a grúzok, cserkeszek, zazák, azeriek, lázok, szírek, arabok, görögök és örmények. Kevéssé ismert tény, hogy Törökországban élnek magyar származásúak is. Mind Bolu, mind Antalya tartományban van egy-egy Macarköy, azaz „magyar falu”. Mardin tartományban pedig a nusabiyni magyar muszlimok élnek.


Gasztronómia


A török gasztronómia különlegessége, hogy az évszázadok során, a népvándorlások alkalmával, főleg az oszmán időkben, más nemzetek (indiai, perzsa, kurd, arab) konyhái ötvöződtek a nomád török törzsek kulináris hagyományával, melyet csak tovább  gazdagított a Földközi tenger közelsége. A reggeli általában helyi pékáru, juhsajt, olajbogyó, paradicsom, uborka, kávé vagy tea. A főétkezésnél mindig fogyasztanak zöldségféléket vagy salátát, melyet sokféleképpen tudnak elkészíteni, de a  hideg előételek sem hiányozhatnak az asztalról, mint például a padlizsánkrém. Természetesen a húsok, halak sem maradhatnak el egy igazi török ebédről. Minden étkezéshez isznak teát vagy kávét, de a főétkezést „ayran”-nal kezdik, amely joghurt, só és víz keveréke. Desszertként a nagyon finom baklavát és a halvát eszik . A török gasztronómia jelenleg a világ legjobbjai közé tartozik, így érthető, hogy  a világ minden tájáról érkező turisták keresik az alkalmat egy finom török lakomára.

 

Éghajlat


Az ország mérete miatt különböző éghajlat jellemző. A fővárost a szárazföldi éghajlat jellemzi, ami a nyári hónapokban rendszerint meghaladja a 35 ° C-ot, azonban páratartalma alacsony. Ezzel jelentősen eltérő a Földközi- tenger térsége, ahol április és november közötti időszakban szubtrópusi éghajlat a jellemző, melyet magas páratartalom kísér. A nyár közepi hónapokban a hőmérséklet általában 40 ° C fölé emelkedik.


Biztonsági helyzet


Az utóbbi évek elemzése alapján a törökországi biztonsági helyzet nem romlott. A Nagykövetség azt javasolja, hogy a magyar állampolgárok továbbra is tartsák be az alapvető biztonsági szabályokat, különösen a nagyvárosokban és a látogatott idegenforgalmi központokban. A nagyvárosokban és idegenforgalmi központokban a bűncselekmény jellemzően magasabb az országos átlagnál, de nem jelent jelentős kockázatot. A rendőrség a városokban jól láthatóan jelen van. Amennyiben útlevelét ellopják, azonnal lépjen kapcsolatba telepített idegenvezetőnkkel, aki segít a nagykövetség által kiadott ideiglenes iratok beszerzésében. A helyi intézményekkel való együttműködés hosszadalmas és túlságosan bürok- ratikus. A rendőrség és más helyi intézmények képviselői többnyire nem beszélnek idegen nyelven.

 

Egészségügyi előírások 


Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója szerint a Törökországba készülőknek kötelező oltás nem szükséges, de amennyiben Önnek esetlegesen egészségügyi problémái vannak, abban az esetben javasolt, hogy elutazás előtt konzultáljon kezelőorvosával. Nagyon fontos, hogy a törökországi tartózkodás során mindvégig csak palackozott vizet fogyasszanak, a csapvíz fogyasztása nem ajánlott. A törökországi egészségügyi intézmények magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtanak, ahol jól beszélnek idegen nyelveket. A gyógyszertárakban, ugyanúgy ahogyan itthon is, minden gyógyszerhez hozzá lehet jutni, azonban a gyógyszer neve eltérő lehet. Speciális gyógyszerek esetén jobb ha itthonról visszük magunkkal.

Hírlevél

Hírlevélhez szükséges adatok

Keresztnév
Vezetéknév
Mail
Ok

Sikeres E-mail küldés

Figyelem!

Sikertelen E-mail küldés