Általános információk

Hivatalos név: Török Köztársaság

Főváros: Ankara

Területe: 780.280 km2

Népessége: 82 millió fő

Hivatalos nyelv: török, a turistaközpontokban általában beszélnek angolul, németül vagy oroszul

Hivatalos pénznem: török líra (TRY)

Időeltolódás: a közép-európai időszámításhoz, ill. Magyarországhoz viszonyítva +1 óra

 

Külképviselet

Magyar Nagykövetség / Macaristan Cumhuriyeti Büyükelciligi

Cím: Sancak Mahallesi, Layos Kosut Caddesi No.2., / Kahire Caddesi No. 30., 06550 Yildiz, Cankaya, ANKARA

Telefon: (00)-(90)-(312)-405-8060 Fax: 405-8933

E-mail: mission.ank@mfa.gov.hu

Web: https://ankara.mfa.gov.hu

Meghatalmazott nagykövet: Mátis Viktor

 

Magyar Főkonzulátus / Macaristan Başkonsolosluğu

Cím: POLAT OFIS B Blok, Imrahor Cad. Yankı Sokak No: 27, Gürsel Mah., Kağıthane 34400 ISTANBUL

Telefon: (00)-(90)-(212)-317 9215 Fax: 317-9218

E-mail: mission.ist@mfa.gov.hu / consulate.ist@mfa.gov.hu

Web: https://isztambul.mfa.gov.hu

Főkonzul: Hendrich Balázs

 

Tiszteletbeli konzul, Antalya

Cím: Konyaaltı Cad. 72/23 Muratpaşa, Antalya

Telefon: (00)-(90)-(242)-226-3115

E-mail: kaan@kaankarakaya.com

Tiszteletbeli konzul: Kaan Karakaya

 

Török Köztársaság Nagykövetsége Magyarországon

Cím: 1062 Budapest, Andrássy út 123.

Telefon: (00)-(36)-478-9100

E-mail: embassy.budapest@mfa.gov.tr

Web: http://budapeste.be.mfa.gov.tr

 

Demográfiai adatok

A lakosság 99,8%-a iszlám vallású. Legtöbbjük a vallás szunnita ágához tartozik, de jelentős az alevi (sííta) muszlimok száma is. Kisebb ortodox (keleti keresztény), örmény ortodox (monofizita), izraelita, római katolikus és protestáns csoportok is jelen vannak. A lakosság kb. 70-75%-a török etnikumú, akik csak az ország hivatalos nyelvét, a törököt beszélik. A legjelentősebb kisebbség a kurdoké, akik az ország népességének körülbelül 20%-át alkotják, főleg az ország keleti területein, valamint a nagyobb városokban élnek. A további népcsoportok közé tartoznak a grúzok, cserkeszek, zazák, azeriek, lázok, szírek, arabok, görögök és örmények. Kevéssé ismert tény, hogy Törökországban élnek magyar származásúak is. Mind Bolu, mind Antalya tartományban van egy-egy Macarköy, azaz „magyar falu”. Mardin tartományban pedig a nusabiyni magyar muszlimok élnek.

 

Időjárás

Törökországon több éghajlati öv is megfigyelhető. Dél-nyugaton mérsékelt mediterrán, északon, a Fekete-tenger térségében mérsékelt óceáni, a Márvány-tengeri vidék pedig a kettő közötti átmenet. Törökországra jellemző, hogy a nyár száraz és forró, a tél enyhe és csapadékos.

Az időjárásra való tekintettel a Földközi-tenger térségen (pl. Antalya, Alanya) a szezon áprilistól október végéig tart. A levegő átlaghőmérséklete nyáron 30-40°C körül mozog. Szeptember első fele még ideális időszak lehet Törökország meglátogatására. Az enyhébb idő beálltával érdemes turisztikai vagy felfedező kirándulásokat tenni.

 

Biztonság

Az elmúlt három évben terrortámadás nem történt Törökországban. A magyar turisták által elsősorban látogatott Földközi-tengeri üdülőhelyek biztonságosaknak tekinthetők. Törökország legnagyobb része utazás és ott tartózkodás szempontjából a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" osztályba tartozik.

Törökországban a turisták által látogatott területeken a bűnözési arány alacsony, de mindig fokozottan figyeljenek értékeikre, főként, ha városokba vagy bazárba látogatnak el. A szállodákban tanácsos széfben elhelyezni értékeiket, melyek a szobákban vagy a recepción találhatók, alkalmanként térítés ellenében. Sem a szállodák, sem irodánk nem vállal felelősséget az elveszett tárgyakért.

 

Útiokmányok

A magyar állampolgároknak az országba való belépés feltétele, hogy érvényes útlevéllel rendelkezzenek. Az útlevélnek még 180 napig kell érvényesnek lennie a Törökországba történő belépést követően. Amennyiben útlevele ennél rövidebb lejáratú, a török határőrök visszafordíthatják vagy be-, illetve kilépéskor jelentősebb összegű bírságot szabhatnak ki.

Magyar állampolgárok 2014. február 9-től vízummentesen léphetnek be és tartózkodhatnak Törökország területén. A tartózkodás időtartama összevonva is legfeljebb 90 nap lehet 180 napon belül, azaz vízummentes tartózkodás esetén egyszerre legfeljebb 90 nap tölthető el Törökországban. A vízummentes beutazás kizárólag turista és üzleti (üzleti tárgyalások folytatása, konferencia- és vásárlátogatás) célú belépésre vonatkozik.

 

Pénzváltás és vásárlás

A bankok általában hétfőtől péntekig 08:30-12:00 és 13:30-17:00 óra között tartanak nyitva. Pénzváltás mind a bankokban, mind magán pénzváltóknál lehetséges, az utóbbit „Change” vagy „Döviz” felirattal jelölik. Az EUR és az USD a legáltalánosabban elfogadott külföldi fizetőeszköz, akár a boltokban is. Az ismert hitelkártyákat sok szállodában elfogadják, de az éttermekben és az üzletekben csak az elegánsabb helyeken használhatók. Bankautomaták a városközpontban és a szállodák, bankok környékén találhatóak. Ennek ellenére ajánljuk, hogy vigyenek magukkal készpénzt is, mert kisebb településeken, piacokon, üzletekben csak készpénzzel tudnak vásárolni.

Váráslás során ne csak a bazárokba menjenek, hanem látogassanak el a helyi üzletekbe és bevásárlóközpontokba is. Hivatalos üzletekben vásárláskor fizethetnek EUR, illetve USD papírpénzzel, ebben az esetben az árfolyam kedvezőbb, mint a pénzváltoknál, és a visszajárót török lírában fogják megkapni (pl.: Migros, LC Waikiki ruhaüzlet, közértek). Használati termékek vásárlásánál, például ruházati termékeknél az árcédulán kettő ár szerepel. Az első, az olcsóbb, amely ránk vonatkozik, egyösszegű fizetés esetén. A második minimálisan magasabb összeg, a helyi lakosokra, akik részletfizetéssel vásárolhatják meg az adott terméket.

 

PTT – Török posta

Törökországban a postahivatalt sárga táblán feketével vagy kékkel írt PTT felirat jelzi. Minden település központjában található PTT. Itt kapható telefonkártya és bélyeg, lehet faxot küldeni. Postaládák az üdülőövezetben sok helyen ki vannak helyezve. A szállodák többségében a felbélyegzett képeslapokat és leveleket a recepción lehet hagyni, ahol gondoskodnak azok feladásáról.

 

Egészségügy, védőoltás

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója szerint a Törökországba készülőknek kötelező oltás nincs, de amennyiben Önnek esetlegesen egészségügyi problémái vannak, javasolt, hogy elutazás előtt konzultáljon kezelőorvosával. Számos oltás felvétele viszont ajánlott: Hepatitis A és B, hastífusz, diftéria-tetanusz, veszettség.

 

Kórház és elsősegély

Magyarországnak nincs megegyezése Törökországgal ingyenes orvosi ellátásra a magyar állampolgárok részére, ezért szükséges, hogy az utazás idejére be legyenek biztosítva. Baleset vagy betegség esetén mindenképpen vegyék fel a kapcsolatot a helyi képviselőnkkel. Az esetenkénti veszélyek közé tartozik a kígyómarás, skorpiócsípés vagy rovarcsípés. Elég gyakran előforduló probléma a leégés.

 

Gyógyszertár

Törökül a gyógyszertár neve ECZANE, amely általában a szálloda körül, illetve az adott település központjában több helyen is megtalálható. A gyógyszertárak nyitvatartási ideje az egyébként szokásos nyitva tartással megegyező, éjjel pedig ügyeletes gyógyszertár áll rendelkezésre. A gyógyszertárakban, ugyanúgy ahogyan itthon is, minden gyógyszerhez hozzá lehet jutni, azonban a gyógyszer neve eltérő lehet. Speciális gyógyszerek esetén jobb, ha itthonról viszik magukkal.

 

Ivóvíz

Bár hivatalosan a szállodákban a víz higéniailag nem káros, de erősen klórozott, így tanácsos, ha kerülik annak fogyasztását. A víz összetétele és flórája lényegesen eltér az itthoni csapvíztől, fogmosásra azonban használható. A szállodák koncepciójába általában beletartozik, hogy a minibár tartalmaz ásványvizet, melyet akár naponta újratöltenek. Amennyiben nem, vásároljanak palackozott vizet, mely minden kis üzletben kapható.

 

Tömegközlekedés

Az üdülőterületek és a városközpontok területén menetrend nélkül közlekedő minibusz-járatokkal (dolmus) találkozhatnak, melyek a főútvonal mentén közlekednek és bárhol megállnak. A viteldíj a sofőrnél vagy annak segítőjénél megvásárolható. Ne csodálkozzanak azon, hogyha a felszállásnál nem kérik azonnal a viteldíj árát, hanem kérik, hogy foglaljanak helyet a gyorsabb haladás érdekében. Ilyen esetben az utazás költsége a leszállásnál fizetendő.

Mivel az EUR és a USD árfolyama általában több, mint az egy főre eső viteldíj ára, ezért ezeket a kisebb költségeket célszerű lírában fizetni.

Taxi a nap minden időszakában rendelkezésre áll, a taxióra állása szerint számláznak, ám vigyázzanak, mert éjszaka dupla tarifa érvényes.

 

Hálózati feszültség

220V, hasonlóan a Magyarországon találhatókhoz. A konnektorok megfelelnek az itthoni szabványnak.

 

Borravaló

Törökországban nem kötelező, de szokás borravalót adni, ha elégedettek a szolgáltatással. Sok helyen a borravaló elhelyezésére szolgáló Tip box dobozka is ki van rakva. Bizonyos éttermek már a számlán feltüntetik a szervízdíjat, mások nem, érdemes tehát ellenőrizni a számlát borravaló adása előtt. Nagyra értékelik, ha a szállodákban, idegenvezetőknek, illetve a sofőröknek borravalót adnak. A vendéglátóhelyeken az általánosan elfogadott 10% borravaló van.

 

Török konyha

A török konyha világhírű, vitathatatlanul különleges gasztronómiával rendelkezik. A világ egyik legegészségesebb konyhái közé tartozik. Ezt a zöldségek és gyümölcsök magas tartalmának és a húsfélék a körettel kínált kiegyensúlyozott arányának köszönheti. Legkedveltebb ételeik a zöldséges ételek, a sültek, az itthon is ismert kebab, nem beszélve az édességekről, például a baklaváról. Megeshet azonban, hogy aki nincs hozzászokva a kicsit olajosnak tűnő ételekhez, annak nem árt odafigyelni az elfogyasztott mennyiségekre. Jellegzetes italaik a tea, a török kávé, az Ayran (vízzel felhigított, sós joghurt) és a raki, egy 42%-os alkoholtartalmú ánizs-szőlő pálinka.

 

Napozás, tengerpart

Az elfogadott szabály érvényes. Használjanak magas faktorszámú naptejet, és legyenek óvatosak a dél körüli órákban. Sapka és napszemüveg használata mindig ajánlott. Ha napozásból eredő probléma merülne fel, azonnal forduljanak a helyi képviselőnkhöz vagy a legközelebbi orvosi ügyelethez. Ajánlatos magukkal vinni Panthenolt vagy más leégésre alkalmas krémet.

Törökországban homokos, kavicsos, köves és sziklás partszakasz egyaránt előfordul, emiatt fürdőcipő viselése javasolt. A változatos partszakasz miatt a tenger hol lassan, hol hirtelen mélyül, és egyes partszakaszokon a vízben nagyobb kövek, lapos sziklák is előfordulhatnak.

A medencénél és a tengerparton elhelyezett napernyők és napágyak a szálloda tulajdonát képezik és csak a szálloda vendégei használhatják. Ezen eszközök csak korlátozott számban állnak rendelkezésre és ez nem minden esetben egyezik meg a szálloda férőhelyeivel.

 

 


Utazás, járatok, menetrend, illeték

Utasainkat Törökországba charter repülőjárattal, turista osztályon utaztatjuk. A repülési idő kb. 2,5 óra.

A foglaláskor tájékoztatjuk Önöket a légitársaságról, az érvényes illetékekről és a tervezett menetrendről. Felhívjuk figyelmüket, hogy a menetrend, az illeték és az útvonal változtatásának jogát a légitársaság és az irodánk is fenntartja magának. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy különböző okok (sztrájk, túlterheltség, menetrendváltozás, átszállások, járattörlés stb.) miatt előforduló késésekre irodánknak nincs befolyása, a felelősség a légitársaságot terheli. Kérjük, hogy mindig a megadott időben érkezzenek a repülőtérre (indulás előtt 2 órával), mert a bejelentkezés és a biztonsági ellenőrzés időbe telik.

 

Biztosítás

A csomagárainkhoz útlemondási biztosítás köthető, amely a teljes összeg 2%-a, önrésze 15%. Az útlemondási biztosítás időbeli hatálya az utazásra való jelentkezést, illetve az előleg és az útlemondási biztosítás díjának egyidejű megfizetését követő nap 0 órakor kezdődik és az utazás megkezdéséig, a magyar repülőtérről történő indulás esetén, a jegykezelés (check-in) befejezésig tart.

Az útlemondási biztosítás mellett lehetősége van a baleset- betegség- és poggyászbiztosítást is kötni. Amennyiben az útlemondási biztosítás mellé egyidejűleg BBP biztosítás is megkötésre kerül, úgy az útlemondási biztosítás önrésze 0% lesz. Az érvényes biztosításokról weboldalunkon, illetve irodánkban tájékozódhatnak.

 

Poggyász- és csomaginformációk

Kérjük, vegyék figyelembe a légitársaságok által előírt csomagokra vonatkozó, valamint az EU által előírt biztonsági szabályokat. A poggyászokra vonatkozó maximális méret- és súlyhatárkorlátozások légitársaságokként eltérhetnek. Túlsúlyos csomagok esetén a felárat az utasoknak kell a repülőtéren megfizetnie. Speciális csomagok (kerékpár, szörfdeszka stb.) szállításáért a légitársaság külön díjat számolhat fel, melyet az utasoknak kell megfizetnie.

Amennyiben a poggyász megsérül vagy elvész, a megérkezés után azonnal jelenteni kell a repülőtér a Lost and Found irodájában, és minden esetben vetessenek fel jegyzőkönyvet. A keletkezett károkért irodánk nem vállal felelősséget.

 

Repülőjegy foglalása (Flight Only)

Irodánkban lehetőség van csak repülőjegy foglalására is. Az aktuális árakról érdeklődjenek irodánkban. Csak repülőjegy foglalása esetén az ár nem tartalmaz transzfert, de külön kérésre egyéni transzfert tudunk biztosítani. Tájékoztatjuk, hogy charter jegy vásárlása esetén a repülőjegy a visszaigazolást követően nem visszatéríthető, nem módosítható, menetjegy útlemondási biztosítás köthető hozzá.

 

Transzfer

A transzferbuszok a repülőtérről a szálloda elé, a bejáratához viszi az utasokat, de előfordulhat, hogy a szálloda elhelyezkedése vagy közlekedési akadály miatt nem közelíthető meg teljes mértékben. Ilyen esetben előfordulhat, hogy utasainknak csomagjaikkal, gyalog kell megközelíteni a szállodát.

 

Szállodák besorolása

A szállodák kategóriákba való besorolása az adott ország szerinti érvényes törvényi szabályozás alapján történik, mely eltérhet a Közép-Euróban megszokott és alkalmazott normáktól. A szállodák besorolását az adott ország idegenforgalmi hatóságai végzik. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy az adott kategóriákban a szolgáltatások színvonala, a higiénia, a biztonság, vagy az élelmiszerek tárolására vonatkozó előírások eltérhetnek a hazánkban megszokottól.

A szállodákban az építkezésre vonatkozó előírások is az adott országban hatályos szabályozások alapján történnek. Előfordulhat, hogy a szálláshely környezetében (vagy a hotel egyes részeiben) építkezés, felújítás, szépítési munkálatok folyhatnak, amelyekkel kapcsolatban szíves megértésüket kérjük, de ezekre a helyzetekre az irodánk nincs befolyással.

 

Check-in / Check-out

A szállodai szobákat – a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően – általában az érkezés napján legkorábban 14 óra után, és a távozáskor legkésőbb 12 óráig el kell hagyni. Amennyiben a szálloda telítettsége engedi, igyekeznek a szobákat korábban az utasok rendelkezésére bocsátani, illetve a távozás napján térítés ellenében tovább is igénybe lehet venni azokat. Ezzel kapcsolatban a recepción kell megállapodni, és a felmerülő költségek az utasokat terhelik. Az all inclusive szolgáltatások a hivatalos bejelentkezés időpontjától a kijelentkezés időpontjáig vehetők igénybe.

 

Ellátás

A programban szereplő ellátás mindig a szálloda leírásában szerepel. A szállodákban általában a nemzetközi konyha ételeit készítik, helyi elemekkel gazdagítva. Túlsúlyban vannak a zöldséges ételek, köretek, friss saláták, szárnyasok és halételek. Törökországban gyakori alapanyagként szolgál a bárányhús és a marha. Sertéshúst nem fogyasztanak, így sem a szállodákban, sem az éttermekben nem szolgálnak fel sertéshúsból készült ételeket. A desszertekből mindig nagyon sokféle kerül az asztalra, ám érdemes megjegyezni, hogy a sütemények édesebbek, mint itthon.

A szállodák éttermének többsége meghatározza a viselendő öltözéket. Kérjük, erről előzetesen tájékozódjanak a recepción vagy az étteremben.

 

All Inclusive, Ultra All Inclusive

Az all inclusive ellátás tartalmazza a svédasztalos reggelit, ebédet és vacsorát. A főétkezések között általában a szálloda egyik (vagy több) bárja könnyebb ételeket, snacket, gyümölcsöket vagy süteményt kínál. Az ár tartalmazza a térítésmentes italfogyasztást az éttermekben a főétkezések alatt és a bárokban azok nyitva tartási idejében. Legtöbb esetben ez a helyi üdítőkre és alkoholos italokra vonatkozik, kivéve, ha a szálloda leírásában más információ szerepel.

Az ultra all inclusive egy bővített formája az ellátásnak. Általában nem csak a helyi, hanem a külföldi márkás alkoholos italokat is tartalmazza. A központi éttermeken kívül lehetőség van a’la carte éttermekben is étkezni, általában heti egyszer térítésmentesen (pl. olasz, török, steak, távol-keleti stb.). Ennek igénybevételéhez előzetes asztalfoglalás szükséges.

Az egyes szállodák egyéb kiegészítő szolgáltatásokat is kínálnak az all inclusive ellátás keretében (pl. gyermek és felnőtt animáció). A szolgáltatásokra való jogosultságot az érkezéskor kapott karszalaggal tudják igazolni. Az ellátás és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások szállodákként eltérők lehetnek, a megérkezéskor tájékozódjanak ezek felől a recepción.

 

Szobák

A szobák elosztása a szálloda kizárólagos joga, ezt az irodánk nem tudja befolyásolni. Az egyágyas szobák néhány esetben kisebbek az átlagnál, valamint drágábbak a felár miatt. Háromágyas szobának a pótággyal kiegészített kétágyas szobát minősítik. A pótágyazott szobák mérete megegyezik a kétágyas szobákéval, ezért figyelembe kell venni, hogy nem olyan kényelmesek, mintha családi szobát foglalnának. Három normál ágyas szobát csak kevés szálloda kínál, azon belül is a magasabb kategóriájú szálláshelyeken van. A gyakorlat szerint 3. személy kerül a pótágyra, amely többnyire összecsukható ágy, kempingágy vagy kanapé. A pótágyak alkalmasak egy átlagos felnőtt elhelyezésére, azonban azok kényelme, szélességük és hosszúságuk miatt semmiképp nem egyenértékűek a normál ágyakkal, és elsősorban gyermekek számára lehet ideális.

 

Szobák felszereltsége, berendezése, légkondicionáló

A szállodai szobák berendezései, felszereltsége, a bútorok minősége és állapota változó lehet, hiszen használatukból adódóan vesztenek értékükből. A tengerre néző, részben tengerre néző szobák esetében előfordulhat, hogy a természeti tényezők változása befolyásolhatja az elnevezésben megjelölt kiírást. A tájra néző szobák lehetnek belső udvarra, szomszédos épületre, útra, erdőre vagy kertre néző szobák is. A szállodákban vannak olyan szobák is, melyekhez nem tartozik erkély vagy elhelyezkedésük, felszereltségük rosszabb a standard szobákénál. Ezeket a szobákat általában az ’economy’ névvel látják el.

A legtöbb hotelben a légkondicionáló központilag szabályozott, zárt ajtók és ablakok esetén működik, a szobakulcs vagy -kártya használatával.

 

Gyermekkedvezmény

Gyermeknek számít minden 2. életévét betöltött gyermek. A gyermekkedvezmény felső korhatárát a szállodák határozzák meg. A kedvezményt legalább két felnőtt és egy gyermek esetén lehet igénybe venni. A gyermek életkorát a repülőtéri check-in során, valamint a szállodákban is ellenőrizhetik. Amennyiben a helyszínen derül ki, hogy hibás születési dátum miatt mégsem jogosult kedvezményre, úgy az ebből adódó többletköltségek az utast terhelik.

 

 

Csecsemők (Infant)

Csecsemőnek számít minden, a visszautazás napjáig 2. életévét be nem töltött gyermek. A csecsemők számára a légitársaságok nem biztosítanak külön helyet, ellátást, poggyászfeladást. A fakultatív programokon való részvétel számukra ingyenes. A csecsemők elhelyezése a szállodai szobákban a szülőkkel egy ágyban történik. Korlátozott számban rácsos kiságy is igényelhető (alkalmanként térítés ellenében). Erre vonatkozó igényeiket már foglaláskor jelezzék.

 

Szállodai programok

A szállodai programokon (animáció és sportrendezvények) való részvétel önkéntes és saját felelősségre történik. A programokon való részvétel előtt részletesen ismerkedjenek meg a programok tartalmával. A programok csak bizonyos létszám megléte esetén indulnak és több nyelven folynak.

 

Fakultatív programok, helyi ügynökségek

A fakultatív programok szervezését és lebonyolítását beutaztató partnereink végzik. A weboldalunkon és katalógusunkban feltüntetett kirándulások és áraik tájékoztató jellegűek. A külföldi partnereink a program- és árváltoztatás jogát fenntartják. Bővebb tájékoztatást a kirándulásokról a helyszínen, a helyi képviselőink tudnak adni. A programok elindulásához a minimum létszámot a beutaztató partnerünk határozza meg. Ezekről, valamint a kirándulásra érvényes részvételi és lemondási feltételekről érkezéskor tudnak információt kérni. A programokkal kapcsolatos panaszokat helyben, a helyi képviselő hozzájárulásával, a szervező irodánál tudják orvosolni. Az egész napos programoknál, gyakori, hogy napközben étkezést (általában ebéd) biztosítanak. Az italok a kirándulások esetében mindig térítés ellenében fogyaszthatók. Amennyiben egy adott egész napos programnál nincs megjelölve a napközbeni étkezés lehetősége, előző délután érdemes a szállodában megrendelni a hideg csomagot és a késői vacsorát.

 

Utaskívánságok

Amennyiben valamilyen előzetes kívánságuk lenne a szobával, az ellátással vagy az utazással kapcsolatban (pl. cukorbetegség, lisztérzékenység vagy más speciális étkezést igénylő, bébi ágy, egymás melletti szoba stb.) már a foglaláskor jelezzék azt. Az ilyen kívánságokat nem tudjuk garantálni, mert az ilyen jellegű kérések elbírálása a szállodák hatáskörébe tartozik és teljesítése nagyban függ a szálloda kapacitásától.

 

Nászutasok

Amennyiben nászútra szeretnének foglalni, úgy azt már foglaláskor előre jelezzék. Egyes szállodákban a nászutasok számára apró meglepetéssel, bekészítéssel kedveskednek. Javasoljuk, hogy vigyék magukkal a házassági anyakönyvi kivonat másolatát, mert elkérhetik a recepción.

 

Mozgáskorlátozottak utazása

Amennyiben mozgáskorlátozottak számára keresnek szállodát, kérjük már a foglaláskor jelezzék és előre informálódjanak a számukra megfelelő szállodáról.

 

Háziállatok szállítása és a macska

Háziállatot a repülőgépek utasterében nem lehet szállítani. Az állatokat speciális konténerben a csomagtérben lehet szállítani (külön díj ellenében). A legtöbb szállodában nem engedélyezik a háziállatok jelenlétét. Amennyiben mégis kedvenceikkel szeretnének utazni, az igényüket már foglaláskor jelezzék, és legyenek tekintettel a szállodákban előírt szabályokra. Egyes szállodák felárat számíthatnak fel a háziállatokért.

Törökországban gyakori háziállat a macska. Nem csak az utcákon, az otthonokban, hanem a szállodák területén is előfordulnak. Nincs olyan szálloda, ahol legalább a kertben ne találkozzanak macskákkal. Gyakran, akár jobb minőségű szállodáknál is előfordul, hogy a macskák besurrannak a főépületbe és az éttermekbe. A szálloda vezetősége próbál mindent megtenni annak érdekében, hogy visszaszorítsa jelenlétüket, azonban a vendégek előszeretettel etetik őket, így a macskák is állandó vendégeknek számítanak a szállodáknak.

 

Előszezon és utószezon

Előfordul, hogy elő-és utószezonban a szállodák egyes szolgáltatásai nem, vagy csak részlegesen működnek (pl. légkondicionáló, kültéri vagy beltéri medencék, tengerparti szolgáltatások stb.). Előfordulhat, hogy a szabadidő- vagy szórakoztató programok csak korlátott módon állnak rendelkezésre.

 

Túltöltöttség

Sajnos minden igyekezetünk ellenére alkalmanként előfordulhat a szállodákban a túltöltés, amelyre irodánknak nincs ráhatása. Ilyen esetben a szálloda a helyi partnerünk segítségével a visszaigazolásban szereplő azonos vagy magasabb kategóriájú hotelben biztosít Önöknek szállást.

Hírlevél

Hírlevélhez szükséges adatok

Keresztnév
Vezetéknév
Mail
Ok

Sikeres E-mail küldés

Figyelem!

Sikertelen E-mail küldés