A Kelet és Nyugat között, Európa és a Közel-Kelet határán terül el ez az ezerarcú világ – Törökország.


Csak háromórányi repülő út választ el a helytől, ahol minden lépésnél meglep és elvarázsol a festői táj, a történelmi emlékek, a helyi szokások és az itt élő emberek. A természet és a táj szorosan összekapcsolódik a történelemmel és a kultúrával. Anatóliában találhatóak azok a települések, melyek 9000 éves múltra tekintenek vissza. Az ország mai határait az I. világháború után, 1923-ban a lausanne-i béke megkötését követően nyerte el, mely egyben a köztársaság kikiáltását is jelentette. A különböző kultúrák és vallások, melyek hosszú időn keresztül hatással voltak az országra, felbecsülhetetlen mennyiségű építészeti, kulturális és történelmi emléket hagytak hátra. Az időszámításunk kezdetén történelmi jelentőséggel bíró városok, mint Trója, Pergamon, Efezus, Didim, Perge vagy Aspendos, megőrizték épületeiket és műemlékeiket. Törökországban, ebben a kontrasztokkal teli világban a mecsetek szomszédságában az ortodox templomok éppúgy megtalálhatók, mint a római amfiteátrum árnyékában a hettita települések.

A török riviéra élménye túlmutat a történelmi látnivalókon, és lenyűgöző szabadtéri kalandokat kínál. Mindenekelőtt nagyszerű célpont a hajózás kedvelőinek. Választhat egy jachtot vagy guletet – egy hagyományos, két- vagy háromárbocos fából készült vitorlást –, és fedezze fel Antalya és Muğla érintetlen öbleit, amelyeket a buja zöld erdők vesznek körül.

A Lycia Trail - Fethiye-től indul és Antalyában végződik - és a Pisidian Trail - amely a Taurus-hegységben folytatódik - hosszú jelzett túraútvonalak különböző régészeti állomásokkal az út mentén, amelyek a hegyeken keresztül vezetnek a tengerpartig. A régió a kalandorok paradicsoma is, akik szeretnének barlangászni, kempingezni és kerékpározni a lenyűgöző vízesések, valamint a fenyő- és cédruserdők között. Menjen a gyönyörű úton Kaş és Kalkan felé, közvetlenül a Kekova-szigeten keresztül és fedezze fel a festői szigetek egész csoportját, számos öblöt és ősi várost. De a végső felfedezés a víz alatt van: koronázza meg látogatását búvárleckékkel és fedezze fel az izgalmas ősi víz alatti örökséget a gazdag, gyönyörű és színes víz alatti állat- és növényvilágot.

A török konyha jellegzetes sokoldalúsága szemet gyönyörködtető látványával, formavilágával, az étkezések ünnepélyes atmoszférájával, egész életen át tartó gasztronómiai élményt jelent. A hagyományos ételek elkészítési módjának öröksége a modern nagyvárosi konyhák lüktetésével keveredve, tökéletes ízharmóniát alkotva, kiváló fűszerezés alkalmazásával egy sajátos kultúra kialakulásához vezetett. Mindez részben az ország rendkívül előnyös földrajzi helyzetéből fakad. Konyhájuk kitűnő ízvilágát az országot érintő tengerek kínálta halfajtákon és az egymást váltó pompás gabonaföldeken, gyümölcsligeteken, zöldségveteményeken kívül az időjárás és a mediterrán klíma biztosítja. A szultán palotájának konyhakülönlegességei egy hegyi városkából, Boluból származnak, amely még mindig a konyhaművészet fellegvára. Étkezési kultúrájuk másik központja, mely egyben fő turisztikai látványosság is: Isztambul.Az ételek pikáns ízesítését a fűszernövények sokasága – kapor, bors, petrezselyem, gyömbér, fokhagyma, bazsalikom, köménymag, pirospaprika -, az olívabogyó és -olaj, valamint a citromlé teszi még élvezetesebbé. A török konyha titka kétségtelenül az alapanyagok változatosságának és az ízek harmóniájának köszönhető.

A török riviéra, vagy más néven a türkiz part népszerű elnevezése Törökország délnyugati partvidékének; körülbelül Çeşmétől Alanyáig húzódik, magában foglalva Antalya, Muğla, valamint Aydın és İzmir tartományok egy részét. Ez a tengerparti sáv üdülőközpontjaival, természeti és kulturális látnivalóival, ókori romjaival igen kedvelt turistacélpont. A török riviéra igazi nyaralóparadicsom egyedülálló klímával, festői természettel, modern városokkal, homokos strandokkal, kék körutazási útvonalakkal és számtalan történelmi várossal, így minden Törökországba utazó számára van látnivaló. Május, június és szeptember a legjobb hónapok a régió látogatására, míg július és augusztus a főszezon. Most szánjon időt arra, hogy megtervezze, milyen legyen álmai nyaralása! Mi mindent megadunk, amire szüksége van. Dőljön hátra és élvezze! Tartson velünk a Török Riviérán!


A cikk a Török Idegenforgalmi Hivatal támogatásával készült.

Hírlevél

Hírlevélhez szükséges adatok

Keresztnév
Vezetéknév
Mail
Ok

Sikeres E-mail küldés

Figyelem!

Sikertelen E-mail küldés